Bjorn Lunden

Nieuw boekstuk aanmaken

Geüpdate

Nieuwe boekstuk aanmaken

Een nieuw boekstuk maak je aan via de menu-optie Boekhouden, door op de knop Nieuw boekstuk te klikken.

Werkwijze

  1. Wanneer je op Nieuw boekstuk klikt, verschijnt er een leeg boekstukscherm. Als dit het eerste boekstuk is dat je registreert in het boekjaar dan krijgt deze nummer 1. Het boekstuknummer wordt automatisch het volgende nummer in de nummerreeks.
  2. Kies het dagboek, geef de omschrijving van het boekstuk op en selecteer de juiste boekdatum. Gebruik Enter om naar het volgende veld te gaan tijdens het invoeren. Als het aantal boekingsregels het beschikbare schermformaat overschrijdt, worden de regels geleidelijk naar boven geschoven. Er kan een onbeperkt aantal regels per boekstuk worden ingevoerd.
  3. Een document koppelen. Je kunt een document rechtstreeks uploaden tijdens de boekstukregistratie of op Geüploade documenten klikken om een reeds geüpload document te koppelen. Deze documenten kunnen via het e-mailportaal zijn binnengekomen, gefotografeerde documenten zijn of handmatig zijn geüpload via de menu-optie Documenten – Documenten uploaden.


Als je gebruik maakt van projecten, kostenplaatsen en kostendragers, en deze hebt ingesteld via Instellingen - Boekhouddimensies, worden deze ook weergegeven bij het boeken.


Een boeking verdelen over meerdere periodes kan via de knop Verdeling. Geef bij Transistorische rekening de tussenrekening voor de verdeling op, bij Tegenrekening de rekening waarop de boeking verdeeld moet worden. 

Vervolgens moet je het te verdelen bedrag opgeven, het aantal maanden waarover het bedrag verdeeld moet worden en de startdatum van de verdeling. Hier kun je indien gewenst ook project, kostenplaats of kostendrager opgeven.


Klik op Opslaan en boek vervolgens het boekstuk.

Begrippenlijst

Dagboek – Bovenaan kies je in welke dagboek je boekstuk moet komen.
Omschrijving boekstuk– Je kunt een korte beschrijvende tekst invoeren voor elke boekstuk wat het makkelijker maakt om naar het boekstuk te zoeken. Het veld kan ook leeg gelaten worden als je wilt.
Boekdatum – De boekdatum vul je in door handmatig een nieuwe datum in te voeren of via het kalenderknopje. Dit is de datum waarop het boekstuk in de boekhouding is vastgelegd.
BTW-datum – Onder +Meer kun je een andere BTW-datum voor het boekstuk invoeren. Als er een boeking met BTW ingevoerd wordt in een periode waarover al een BTW aangifte is ingediend, dan moet je in de boeking de BTW-datum aanpassen naar een datum in de volgende BTW periode zodat de opgegeven BTW in die periode aangegeven wordt.
Rekening – Hier vul je het rekeningnummer in. Je kunt je rekeningschema vinden in de keuzelijst wanneer de cursor in het invoerveld staat. Nieuwe rekeningen kunnen worden toegevoegd via de knop +nieuwe rekening toevoegen of onder Boekhouden – Rekeningschema.
Debet/Credit – Hier vul je de debet- en creditbedragen in. Om het boekstuk in balans te krijgen wordt een resterend bedrag voorgesteld op de volgende boekstuk regel. Het is vereist dat de totalen hetzelfde zijn. Het verschil (de afwijking tussen het totaal in de debet- en creditkolom) moet nul zijn om het boekstuk op te slaan.
Geüploade documenten – Via geüploade documenten kun je een reeds geüpload document ophalen wanneer je boekstuk registreert, of als je achteraf een al geüpload document aan een boekstuk wilt koppelen. Via geüploade documenten kun je alle documenten vinden die onbehandeld zijn, oftewel documenten die zijn geüpload via de app of binnengekomen via het e-mailportaal en nog niet geboekt zijn. Klik op het document om het aan het boekstuk te koppelen.
Documenten toevoegen – Je kunt een document, bijvoorbeeld een kopie van het onderliggend document, aan een specifiek boekstuk koppelen. Kies Upload een bestand. Ondersteunde bestandstypes zijn: JPG, PNG en PDF.

Wanneer je klaar bent met het boekstuk bevestig je de gegevens door op Opslaan te klikken. Je kunt nu doorgaan met het registreren van het volgende boekstuk door op de knop Nieuw boekstuk te klikken.

Wat is debet en credit?

Op een balans staat aan de debetzijde alle bezittingen van een onderneming, aan de creditzijde vind je het eigen vermogen van een onderneming.

Op de resultatenrekening worden aan de debetzijde de kostenrekeningen (uitgaven) geboekt, en aan de creditzijde de opbrengstrekeningen (Inkomsten). Dit komt doordat kosten altijd een vermindering van het resultaat betekenen, terwijl opbrengsten doorgaans altijd een toename van het resultaat betekenen. In principe worden deze rekeningen alleen in de tegenovergestelde boekzijde geboekt bij een correctie.

warning Created with Sketch.