Het verschil tussen boekhouden en verslaglegging
De begrippen boekhouding en verslaglegging worden vaak voor ongeveer dezelfde zaken gebruikt. Verslaglegging houdt onder andere in dat:
- registreren, d.w.z. de zakelijke transacties van het bedrijf boeken
- verwerken, wat tegenwoordig bijna altijd met behulp van een boekhoudprogramma gebeurt
- rapporteren van informatie die beslissingen over financiële kwesties vergemakkelijkt
De rapportage gebeurt zowel in de vorm van periodieke rapporten als in de vorm van de jaarafsluiting en de jaarrekening.
Het verschil tussen boekhoudkantoren en accountantskantoren. Een boekhoudkantoor helpt vooral zzp’ers en kleine bedrijven met de dagelijkse administratie, zoals het inboeken van facturen, BTW-aangiften en het opstellen van jaarrekeningen. Een accountantskantoor biedt bredere en complexere diensten, zoals het controleren van jaarrekeningen, financieel advies en begeleiding bij bedrijfsovernames. |
Wat is boekhouding?
Verslaglegging is dus een breder begrip, waar boekhouding onder valt. Boekhouding is het deel van de verslaglegging waarin je gegevens registreert in een boekhoudprogramma. Ook de archivering tot zeven jaar, het opzetten van het boekhoudsysteem, de afstemming en het opstellen van maandrapporten behoren tot de boekhouding.
Hoe lang moet je boekhouding en boekhoudstukken bewaren? |
Het doel van verslaglegging
Verslaglegging omvat meer dan alleen boekhouden. Het omvat ook het analyseren van rapporten, het opstellen van budgetten, het opstellen van financiële overzichten, enzovoort.
Een goede, doorlopende verslaglegging is een voorwaarde om een goed overzicht over de onderneming te behouden. Verslaglegging is een belangrijk instrument als basis voor besluitvorming binnen een bedrijf of andere organisatie.
Wie doet wat?
Veel ondernemers schakelen een accountantskantoor in voor hulp bij hun administratie. Het accountantskantoor kan de volledige administratie verzorgen, van de dagelijkse boekhouding tot de rapportage en de opstelling van de jaarrekening. Een andere mogelijkheid is dat de accountant slechts een deel van de administratie doet, terwijl de ondernemer zelf de dagelijkse registratie van zakelijke transacties bijhoudt.
Natuurlijk kan men er ook voor kiezen om de volledige boekhouding en administratie zelf te doen. Dit vereist echter basiskennis van hoe dit correct moet worden uitgevoerd volgens de wet en de belastingdienst.